A sikeres jövőért dolgoznak a most kitüntetett nógrádi vállalkozók is

Huszadszor rendezték meg a vállalkozók napját Budapesten. A díszvendég özvegy Demján Sándorné volt: a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) idén elhunyt elnökére, a vállalkozói szféra emblematikus személyiségére néma felállással és egy róla készült filmmel is emlékeztek a Müpa Fesztivál Színháztermében.
Magyarország jövőjét a sikeres vállalkozások jelentik – vallotta Demján Sándor és e szellemben tartott beszámolót az utód, Tolnay Tibor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnöke is. Ugyancsak elismeréssel adózott e szférában dolgozóknak Varga Mihály pénzügyminiszter, aki az ország stabil, növekedési pályán lévő gazdasági helyzetét hangsúlyozta beszédében, majd a Magyar Gazdaságért díjat nyújtotta át – mások mellett – Szabó Imrénének, az Axamo Ruházati Kft. ügyvezető igazgatójának.

A kazári székhelyű, százszázalékban családi tulajdonban lévő középvállalkozás 2000-ben alakult az egykori Senior Váci Kötöttárugyár telephelyén. Szolgáltatásaik és termékeik köre a varrás, szabás, hímzés, sport- és szabadidőruha-gyártás, pántvágás és tervezés területére terjed ki. Kereskedelmi tevékenységet folytatnak. A cég csaknem 150 embert foglalkoztat és több mint húsz tanulójuk is van. Szabó Imréné érettségi után varrónőként kezdett dolgozni, majd művezető lett. 1984-ben a Könnyűipari Műszaki Főiskola ruhaipari szakán kapott alapdiplomát, majd munkaelemző, üzem- és munkaszervező képesítést is szerzett. Tudását, tapasztalatait képzési szakértőként, vizsgabizottsági tagként, elnökként is hasznosította. Vezetőként nagy figyelmet fordít a munkahelyteremtésre, a foglalkoztatás bővítésére. Civil szervezetek alapítója, tagja, többnek a vezetője is. E tevékenységét a helyi önkormányzat is díjazta. 2010-ben az Év vállalkozója lett, 2011-ben Nógrád megye gazdaságáért kitüntetésben részesült.

A három nógrádi kitüntetett a színpadról lejövet mondta el érzéseit lapunknak. Szabó Imrénét boldoggá teszi az újabb elismerés és nagy tisztelettel szólt a VOSZ néhai elnökéről, Demján Sándorról. Ezt érvényesnek tartja a család fiatalabb tagjai számára is, akiknek átadja a stafétabotot. Tömösváry Andrea óriási megtiszteltetésnek tartja a díjat, mely további ösztönzést jelent, hogy a jövőben is eredményesen dolgozzon nemcsak a kastély működtetése, hanem a szívügyének tartott nógrádi termékek, helyszínek, vállalkozások megismertetése terén is. Matthias Viessmann azért is örült a kitüntetésének, mert egy olyan cég vezetőjeként kapta meg, amely – általános vélemény szerint – családbarát és igyekszik a dolgozóknak biztos perspektívát kínálni.

Az Év Vállalkozója díjat Tolnay Tibor adta át Tömösváry Andreának, az alsópetényi Prónay-kastély igazgatójának. Az 1750-es években barokk stílusban épült, 2011-től rendezvényhelyszínként működő – nemcsak felújított, hanem bővített – épületegyüttesben 2012 óta nyújtanak szállodai, 2014-től pedig szemészeti lézerközponti szolgáltatásokat is. A Prónay-kastély és a park megújításáért a tulajdonos, Molnár József 2012-ben Podmaniczky-díjban részesült. A Rétságon felnőtt Tömösváry Andrea 1998-ban egy informatikai cégnél helyezkedett el, a P92 IT Solutions Kft.-nek már résztulajdonosa is. 2009-ig vezetőasszisztensként dolgozott, majd részt vállalt, illetve vállal az új üzletág, az ingatlanfejlesztés irányításában, a rendezvények szervezésében, lebonyolításában, a szálloda és a falusi vendégház vezetésében. A kastély kétszer is elnyerte a Hungarian Wedding Award címet.

Ugyancsak Tolnay Tibortól vette át az Év Vállalkozója díjat, az 1992-től Bátonyterenyén működő Viessmann Modellgyártó Bt. tulajdonosa, Matthias Viessmann, aki 2016 óta ügyvezető igazgató is. Termékpalettájuk széles, tíz év alatt két német céget is megvásároltak. Az induló 17-es létszámhoz képest már több mint 200 főt foglalkoztatnak. Főbb munkaterületeik a mechanikus és az elektronikus fejlesztés, a szerszámkészítés, programírás, gyártási technológia kidolgozása, termékgyártásba történő bevezetése. Erejüket a német minőség és a magyar kreativitás párosítása jelenti. Matthias Viessmann Nürnbergben járt közgazdasági egyetemre, diplomamunkáját Kínában írta. Anyanyelvi szinten beszél németül, angolul és már magyarul is.