Igazi Hungarikum született Szécsényben

Nagy feltűnést keltett a SIAL Toronto 2019 kiállításon a YIC Joghurt Innovációs Központ Kft. a túródesszert továbbfejlesztett változatának, a csokoládé bevonatos joghurtszeletnek a bemutatásával.
Kevesen tudják, hogy a sokak által vezető hungarikumként elkönyvelt, népszerűen csak Túró Rudinak nevezett desszert eredetije „szürok” néven a Szovjetunióban látta meg a napvilágot, ahonnan a termék ötletét tejipari szakemberek hozták be Magyarországra.
Még kevesebben tudják, hogy Magyarország nemcsak a túródesszertek, hanem az azokat előállító gépsorok fejlesztésében és gyártásában is piacvezető az Európai Unióban: egy kis kelenföldi cég, a YIC Joghurt Innovációs Központ Kft. az elmúlt 15 évben 25 túródesszert gyártó gépsort exportált a volt szovjet tagállamokba. A piaci terjeszkedésnek azonban útját állja az a tény, hogy a túrót a világban kevesen ismerik, illetve azok közül is sokan alacsony presztizsértékűnek tartják, ezért tartózkodnak fogyasztásától. A kiutat keresve a Kft. ügyvezetőjének az az ötlete támadt, hogy meg lehetne kísérelni a túró alapanyagát képező aludttej helyett joghurt alapon készíteni szilárd állagú csokoládébevonatos desszertet. Az ötletet tett követte: találmányi szinten kikísérletezték a lehetséges előállítási technológiákat és kiválasztották az ahhoz alkalmas joghurtbaktérium klónokat. Amint pályázati lehetőség nyílt rá, Szécsényben a Kft. létrehozta kutató bázisát és a Széchenyi 2020 program keretében összesen 110 millió Ft európai uniós támogatással kifejlesztette a csokoládébevonatos élőflórás joghurtszelet, valamint az annak gyártására szolgáló, magas fokon automatizált gyártó gépsor prototípusát.
A joghurtszeletnek, mint originálisan új élelmiszeripari terméknek a világpremierjére ez év májusában került sor a kanadai Torontoban rendezett SIAL Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon, melyen a Kft. ugyancsak uniós támogatással vett részt. A termék nagy feltűnést keltett az ipari szakemberek és kereskedők körében, sokan szerettek volna belőle jelentős tételeket rendelni. A kiállítás sikere nyomán tárgyalások kezdődtek egy joghurtszelet gyártó üzem kanadai telepítéséről.
Örvendetes esemény a Kft. életében, hogy a napokban újabb 50 millió Ft-os támogatást nyert el egy Szécsényben létesítendő, joghurtszelet gyártó referenciaüzem létesítésére. A Kft. az induló termelés mellett itt tervezi kiképezni azon külföldi franchise partnerek szakembereit, akik a világ bármely részén gyártani kívánják ezt az új élelmiszeripari terméket.
Tudjuk, hogy a magyarok egyszerűen imádják a túródesszerteket. Felmerül a kérdés, mennyivel jobb és mennyivel tud többet nyújtani ezeknél a joghurtszelet? Nos, a válasz viszonylag egyszerű: a legfőbb különbség az, hogy beltartalma sokkal értékesebb, ugyanis grammonként több mint 100 millió élő joghurtbaktériumot tartalmaz, aminek igen kedvező az élettani hatása – karbantartja a bélflórát, a túródesszert viszont nem tartalmaz ilyen hasznos baktériumokat. Másik fontos különbség az, hogy a túrót sajátos aromájánál fogva általában azok kedvelik, akik ízéhez gyermekkoruktól hozzászoktak. Ezzel szemben a joghurt íze és aromája a világon mindenhol ismert és kedvelt.
Ezért biztosra vehető a szécsényi fejlesztésű joghurtszelet piaci sikere.
Cégünk weboldalának címe: www.yic.hu