Egyike az ország három nagy ostyagyártó vállalkozásának a családi kézben lévő U és U Édesipari Termelő Kft. Bár a magánvállalkozásként indult társaság ma már országosan is értékesít és exportra is termel, közben napi nehézségei is vannak.
A mintegy 60 dolgozónkból tíz nélkül szinte nem tudnánk létezni, viszont a többiek körében nagy a fluktuáció, sokan elmennek, mire betanulnának, képzett dolgozót pedig nem is kapunk
– sorolta Urbán Tibor, a cég alapítója. Márpedig a képzettség egyre fontosabb a negyvenféle terméket (elsősorban nápolyit, töltött ostyát, édes kekszet, mézes puszedlit és sajtos tallért) gyártó kft.-nél, amely folyamatosan modernizálja a gyártását.
„Miután kinőttük a Dunakeszin lévő eredeti telephelyünket, 2016-ben áttelepítettük a gyártást Rétságra, Dunakeszin az értékesítés és a logisztika maradt” – ismertette Hullmann Viktória kereskedelmi igazgató, aki szerint az egyik fő cél az export növelése. Kalotai Sándor key account manager a termékekkel kapcsolatban lapunknak kiemelte: egyrészt a zacskón belül egyesével is csomagolt, falatnyi, például kávé mellé adható édességgel, másrészt a 60-70 grammos, szintén csomagolt nápolyival jelennek meg.
Ilyet a társaság ma is gyárt más forgalmazóknak is, ugyanis a termékeinek csak körülbelül a felét adja el a saját neve alatt. A magyar piacon az U és U vezette be a vödrös nápolyit, amelynek az értékesítése még nőtt is a válság éveiben.
A 3,5 milliárd forintos rétsági költözéshez a cég elnyert egymilliárd forint állami támogatást is, további támogatásokkal pedig kutatás-fejlesztést indított, és hasznosította a hulladék hőjét.
Fotó: VG / Kallus György
forrás: vg.hu