„Nógrádi Szabad Vállalkozási Zóna” Helyi Foglalkoztatási Paktum zárókonferenciája

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen került megrendezésre 2023. június 07—én a TOP-5.1.2-15-NG1-2016-00002 „Nógrádi Szabad Vállalkozási Zóna” Helyi Foglalkoztatási Paktum zárókonferenciája.

Az eseményen elsőként Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere és Farkas Attila, Pásztó polgármestere értékelte az elmúlt évek eredményeit. A folytatásban Turi Éva beszélt a Kontakt Alapítvány szerepéről, és a KKV-k része nyújtott szolgáltatásaikról. Ezt követően Nagyné Illés Márta, a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyintézője a Szécsényi Kártya Program által nyújtott lehetőségeket mutatta be, majd Matthias Viessmann, a bátonyterenyei Viessmann Kft. ügyvezetője osztotta meg gondolatait a paktum által nyújtott előnyökről.

A Nógrádi Fejlesztési Ügynökség, mint konzorciumvezető ellátta a fejlesztéskoordinációs és befektetésösztönzési tevékenységekhez kapcsolódó szakmai feladatokat, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal feladata a szakmai tevékenység megvalósítása volt, melynek keretében a projektben rendelkezésre álló forrás legalább 70%-át a célcsoporti személyek részére nyújtott szolgáltatásokra, képzési- és foglalkoztatási támogatásokra fordította. Bátonyterenye Város Önkormányzata hozta létre és működtette a paktumirodát, kapcsolatot tartott az együttműködésben résztvevő szervezetekkel, törekedett az általuk jelzett problémák megoldására. Mindezeken túl közvetítette a foglalkoztatók által jelzett munkaerő- és képzési igényeket a Kormányhivatal felé, valamint elősegítette az álláskeresők és inaktívak bevonását. Pásztó Város Önkormányzata Gazdaságfejlesztési Együttműködési Fórumokat illetve Vállalkozói Klub rendezvényeket tartott, Szécsény Város Önkormányzata a fiatalok helyben tartását célzó innovatív megoldások kidolgozására vállalt kötelezettséget, a Kontakt Alapítvány toborzási és mentorálási tevékenységeket nyújtott a hátrányos helyzetű célcsoport részére.

2023.06.30-ig a munkaerőpiaci programba bevont létszám 908 fő volt. A munkaerőpiaci programokban résztvevők száma indikátor elvárt célértéke 895 fő, amely 101,45%-ban teljesült. A foglalkoztatási paktum keretében álláshoz jutók száma – akiknél legalább 6 hónapos folyamatos foglalkoztatás valósult meg 730 fő, a támogatás után hat hónappal állással rendelkezők száma ténylegesen 443 fő lett a program végén. Ez az indikátor 492,22%-ban teljesült, az előbbi 233,97%-ban.

Összességében elmondható, hogy egy olyan foglalkoztatási és vállalkozásfejlesztési program valósult meg az elmúlt években, mely hozzájárult a foglalkoztatottság, ezzel együtt a térség népességmegtartó erejének és az életminőségének növeléséhez.