A paktum bemutatása

NÓGRÁDI SZABAD VÁLALKOZÁSI ZÓNA HELYI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

TOP-5.1.2-15-NG1-2016-00002

Miről szól a helyi foglalkoztatási paktum?

A foglalkoztatási paktum feladata, hogy a helyi foglalkoztatási stratégiában lefektetett célok elérése érdekében erősítse a csatlakozó szervezetek foglalkoztatást segítő együttműködését, társadalmi szerepvállalását, összehangolja a munkaerőpiaci keresletet és kínálatot, megtalálja a megoldást a fejlődő mikro-, kis és középvállalkozások munkaerő igényeinek rugalmas kielégítésére, illetve támogassa a hátrányos helyzetű célcsoportokat annak érdekében, hogy hosszú távra megélhetést biztosító munkát tudjanak találni. Csatlakozhatnak hozzá mindazon Bátonyterenyei, Pásztói, Szécsényi és Salgótarjáni Járásban működő szervezetek, amelyek egyetértenek a fenti célokkal, és együttműködésükkel támogatni kívánják azok elérését.

Kik hívták életre a Nógrádi Szabad Vállalkozási Zóna helyi foglalkoztatási paktumot?

A pályázó konzorcium tagjai: a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (konzorciumvezető), Bátonyterenye Város Önkormányzata, Szécsény Város Önkormányzata, a Pásztói Polgármesteri Hivatal, továbbá a Kontakt Alapítvány. A foglalkoztatási paktum döntően képzési és foglalkoztatást elősegítő tevékenységek megvalósítását célozza, de magában foglalja egyrészről a térség helyi gazdaságfejlesztési, befektetés-ösztönzési tevékenységét, mint a munkaerő piac keresleti oldalának fejlesztését, illetve a hátrányos helyzetű lakosság programba történő bevonását és a programban maradásuk támogatását is. A projekt teljes költségvetése 1,383 milliárd forint, melynek legalább 70%-át munkaerőpiaci szolgáltatásokra, képzési- és bértámogatásra kell költeni 2021. végéig.

Milyen munkaadói körrel működünk együtt és mit nyújtunk nekik?

A Nógrádi Szabad Vállalkozási Zóna helyi foglalkoztatási paktum munkaadói partnerkörébe elsősorban a térségben működő mikro-, kis és középvállalkozások tartoznak. A foglalkoztatási paktum képzési, mentorálási és foglalkoztatási programjai a munkaadók Paktumirodához bejelentett igényei alapján indulnak. A nyújtott támogatások lehetnek képzési és foglalkoztatási jellegűek: foglalkoztatást elősegítő képzések, elhelyezkedést segítő bértámogatás, bérköltség és mobilitási támogatások, állásközvetítés, munkaerő-piaci szolgáltatások, önfoglalkoztatóvá válás támogatása, valamint a munkába járáshoz és a munkaerő-piaci szolgáltatásokhoz kapcsolódó utazási költségek támogatása. A személyek bevonását, képzésben és foglalkoztatásban maradását mentorok segítik. A klasszikus munkaerőpiaci programokon túl a foglalkoztatási paktumokban lehetőség van innovatív jellegű tevékenységek megvalósítására is az inaktívak bevonása, a pályaorientáció, a vállalkozás- vagy a szervezetfejlesztés területén.

Mit szolgáltatunk a hátrányos helyzetű inaktív, álláskereső vagy közfoglalkoztatatott célcsoportnak?

A célcsoport számára információt nyújtunk a nyitott álláshelyekről, a munkába állási esélyeiket növelő képzési lehetőségekről, az ehhez szükséges egyéni segítségnyújtás – mentorálás, tanácsadás – módjáról. A mentorálás az egyén aktuális helyzetéhez illeszkedő és őt a munkába állásáig elvezető tevékenységsorozat, amelynek eredményeként a foglalkoztathatóság akadályainak lebontását, az elhelyezkedései esélyek javulását és a munkába állást tűzzük ki célul. A foglalkoztatási paktumok keretében nyújtható támogatások a hátrányos helyzetűek képzését és foglalkoztatását segítik elő a munkaadók által jelzett igények alapján. Az egyének programba kerülése a Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterület szervezeti egységein keresztül lehetséges.

Hová forduljon?

Munkaadóként a munkaerő biztosítással, képzéssel, illetve foglakoztatással kapcsolatos támogatási igényeit az alábbi elérhetőségeken jelezheti, és itt bővebb felvilágosítást kaphat a támogatások elnyeréséhez szükséges további feltételekről is:

 

Paktumiroda

vezetője: Bakóné Dávid Judit

címe: 3070 Bátonyterenye, Városház út 2.

telefonszáma: 32/353-877/211

e-mail: btpaktum{kukac}gmail.com