Édes beruházás: csokoládégyár épül a városban

A Vadász márkanevű termékeket gyártó Árklub Kft. világszínvonalú technológiával felszerelt csokoládégyárat épít Bátonyterenyére, a kormány támogatásával. A 8,3 milliárd forint értékű „édes” beruházás mintegy 150 új munkahelyet teremt a városban.

A nagy volumenű beruházás részleteiről szerdán egy sajtónyilvános ünnepség keretében számoltak be a megvalósítók. A Városháza dísztermében először Nagy-Majdon József polgármester mondott köszönetet a cég tulajdonosainak, hogy 2015-től kezdve kitartottak a város mellett, annak ellenére, hogy több helyre is megpróbálták őket elcsábítani.

Ezt követően Becsó Zsolt országgyűlési képviselő szólt mindazokhoz, akik hozzájárultak Nógrád megye legédesebb beruházásának megszületéséhez. A honatya kifejtette: a projekt értéke meghaladja a nyolcmilliárd forintot, amely közel 150 új munkahelyet is teremt a városban.

– Az identitás erősítését, a város és a gazdaságfejlesztését tekintve elmondhatjuk, hogy mindhárom területen jelentős eredményeket sikerült elérni az elmúlt években – tette hozzá.

Ezután Tóth Csaba, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója ismertette: a bátonyterenyei a cég első gyára lesz, eddig ugyanis bérgyártásban működtek. A beruházással tehát a Kft. legnagyobb problémája, a gyártókapacitás hiánya is megoldódik.

– Terveink szerint az első ütemben 15 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot építünk ki év végéig, ahol a minőségi csokoládégyártáshoz Európában is egyedülálló technológiákat fogunk használni – hangsúlyozta a cégvezető. A következő esztendő végére már az üzemszerű működés is megvalósulhat.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: az elmúlt 30 évben szinte megsemmisült a magyarországi édesipar, ám a bátonyterenyei csokoládégyár kiépítése a feltámasztás első lépcsőfoka lesz. Mint mondta: a magyar kormány mintegy 45 százalékos támogatással – több mint hárommilliárd forinttal – segíti a projekt megvalósulását. A támogatást továbbá diplomáciai válasznak nevezte arra a lépésre, hogy tavaly év végén az ukrán elnök tulajdonában lévő, a Vadász csokoládét is gyártó budapesti gyár üzleti indok nélkül felmondta szerződését.

Az államtitkár végül elmondta: az elmúlt három évben mintegy 40 milliárd forintnyi gazdaság fejlesztés érkezett Nógrád megyébe, amely több mint ezer új munkahelyet eredményezett.

Becsó Zsolt sajtótájékoztatója –
Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

forrás: nool.hu